Meld je aan voor de nieuwsbrief

Nieuwsbrief
 


Sparen en gratis producten

spaarprogramma

Verdien snel gratis producten.

En gratis verzenden vanaf  50,=

Betalen verzenden en afrekenen
Baby MAXX is een ShopWiki Gecertificeerde Shop

Shopwiki gecertificeerde shop
Post NL verzendingBaby artikelen veilig en snel via Ideal betalenbaby producten snel en eenvoudig betalen via mistercash

Baby producten via DHL Baby artikelen snel via afterpay achteraf betalenVeilig babyartikelen betalen via paypal  

Winkelwagen 1Snel afrekenen

 

Kramer Online

De Kraamtijd

Wat is de kraamtijd?
Gebruik je kraamtijd vooral om weer op krachten te komen na de bevalling. De verloskundige en kraamverzorgende houden de gezondheid van jou en je baby in de gaten. En je krijgt misschien wel last van kraamtranen.

De meeste mensen verstaan onder ‘kraamtijd’ de eerste week of twee weken na de bevalling, zeg maar de tijd waarin je kraamzorg hebt. Maar de kraamtijd duurt veel langer: in totaal duurt de kraamtijd 6 weken. Dat is de tijd die je nodig hebt om te herstellen van de bevalling en om te wennen aan het leven met je nieuwe baby.

In de eerste week na de bevalling komt een kraamerverzorgster bij je thuis om je te helpen met de zorg van je baby. Zij zorgt er ook voor, dat jij genoeg rust neemt en goed herstelt van de bevalling. Bovendien doet ze iedere dag een aantal medische controles bij jou en je baby. In die eerste week is je kraamverzorgende je rots in de branding. Laat haar gerust al het werk uit je handen nemen. Laat je verzorgen; daar is ze nu eenmaal voor! Jij bent de kraamvrouw en jouw taak is: uitrusten.

Kraamzorg na een ziekenhuisopname
Ben je na een keizersnede of andere medische indicatie een paar dagen in het ziekenhuis gebleven sinds de bevalling? Dan heb je daarna nog steeds recht op kraamzorg. Hoeveel, dat hangt van je situatie af. De kraamzorgorganisatie bepaalt dit op basis van vaststaande regels.

Je verloskundige komt langs voor controles
Breng je de eerste week na de bevalling thuis door? Dan komt je verloskundige een paar keer langs om medische controles te doen bij jou en je baby. Verder geeft ze je informatie, tips en advies. De verloskundige komt in ieder geval de dag na de bevalling langs, en daarna ongeveer om de dag. Na een week wordt de verloskundige zorg afgesloten en wordt de zorg voor jou en je baby overgedragen aan het consultatiebureau.

Wat bespreek je met je verloskundige?

  • je ervaringen met de bevalling

  • hoe het met jou en je baby gaat

  • eventuele vragen of problemen

  • anticonceptie: want je kunt al snel weer zwanger worden

Tip: Sommige verloskundige bieden een nacontrole aan rond zes weken na de bevalling. Vraag na of jouw verloskundige dat ook doet. En maak een afspraak na zes weken als je daar behoefte aan hebt.

Kraamvisite
Natuurlijk willen al je familieleden en al je vrienden meteen langskomen om jullie nieuwe spruit te bewonderen. Maar probeer dat enigszins te beperken:

  • Eén bezoekje per dag is voldoende.

  • Laat het kraambezoek niet langer duren dan een uur. Laat je kraamverzorgende desnoods ingrijpen als bezoek te lang blijft.

  • Zorg ervoor dat er ook een dag is waarop er helemaal niemand langskomt.

  • Maak ook afspraken voor kraambezoek na de vierde week. Tegen die tijd ben je weer een stuk fitter. Bovendien is het juist leuk om ook dan nog bezoek te krijgen.

Emoties in de kraamtijd
Kon je in je zwangerschap al last hebben van stemmingswisselingen, in je kraamtijd gaan je emoties zo mogelijk nog harder met je op de loop.

Positieve emoties
Natuurlijk is de kraamtijd een blije tijd. Je hebt een  prachtige baby gekregen, de felicitaties stromen binnen, je krijgt bloemen en bezoek, en er wordt goed voor je gezorgd door de kraamverzorgende. Je kunt je geluk niet op.

Negatieve emoties
Tegelijkertijd kan de kraamtijd ook best heftig zijn. Je moet fysiek nog herstellen van de bevalling, je baby houdt je ’s nachts uit je slaap, de borstvoeding loopt misschien nog niet zo soepel en je hebt last van kraamtranen. Je kunt bevangen worden door angst of twijfels: hoe moet dat straks als de kraamverzorgende er niet meer is? Blijft die baby altijd huilen? Doe je het allemaal wel goed?

Kraamtranen
Een bekend verschijnsel in de kraamtijd zijn kraamtranen. Op de tweede of derde dag na je bevalling barst je ineens in huilen uit, en je kunt bijna niet meer stoppen. De meest onschuldige aanleiding kan al genoeg zijn om de tranen weer over je wangen te laten lopen. Meestal zijn het tranen van blijdschap, opluchting of geluk. Vaak voelt het alsof je alle emoties van de afgelopen periode er even uit moet huilen. Zelfs als je normaalgesproken emotioneel redelijk stabiel bent, kun je overvallen worden door kraamtranen. Want ook hiervoor zijn je hormonen weer verantwoordelijk.

De eerste week na de bevalling
De eerste week na de geboorte van je kind is heel speciaal. Je geniet van je baby, maar moet ook wennen aan je nieuwe leven. Fysiek moet je herstellen van de bevalling. Je krijgt hulp en zorg van de kraamverzorgende.


Hoe gaat het met jou in de eerste week na de bevalling?
Je wereld staat zowat op zijn kop in de eerste week na de geboorte van je baby. Lichamelijk en geestelijk ben je behoorlijk uitgeput, maar tegelijk geniet je van je baby en alle felicitaties.

Hoe gaat het met je baby in de eerste week na de geboorte?
In principe heeft je baby niet veel nodig in de eerste weken. Drinken, slapen, poepen en huilen zijn ongeveer zijn voornaamste bezigheden. En de kraamverzorgende houdt zijn gezondheid scherp in de gaten.

Borstvoeding geven in de eerste week
Ga je borstvoeding geven? Dan begin je daarmee binnen een uur na de bevalling. In de eerste week moet je vooral nog oefenen. Je krijgt stuwing, en daarna komt je melkproductie pas echt op gang.

Hoe verzorg je je pasgeboren baby?
In de eerste week leert de kraamverzorgende je alles over de verzorging van je baby. Luiers verschonen en je baby in bad doen zijn zo’n beetje de belangrijkste activiteiten op dit gebied.

Seks na de bevalling
Na de bevalling moet je misschien even niet aan seks denken. Maar toch komt die eerste keer na de bevalling er wel. Wanneer mag je weer vrijen als je bevallen bent?

 

Net als andere website maken wij gebruik van cookies om je goed te kunnen helpen. Klik hier voor meer informatie
x